elektronika, chemie, pokusy, hammer, lockpicking
Nadpis whitebear

elektronika, chemie, pokusy, hammer, lockpicking

Kempingový vařič na tekutý líh

17. Srpna 2022

Příprava kuskusu v prvním prototypu
Příprava kuskusu v prvním prototypu

Motivace

Občas si člověk chce uvařit oběd v přírodě. Nicméně zakládání ohně v lese je u nás prakticky všude zakázáno. Proto jsem se rozhodl vymyslet poměrně bezpečný vařič, který:

  • Nevytváří dým.
  • Nelze snadno převrhnout.
  • Nezanechá žádnou stopu.
  • Omezuje plamen pouze do okolí nádoby.
  • Dobře funguje i ve větru.
  • Rychle uvaří půl litru vody.
  • Sám zhasne když je dovařeno.

Stavba

Vařič je celý postavený okolo 8 cm širokého (titanového) hrnečku. Cílem této konstrukce je poskytovat lihovému vařiči uvnitř závětří a zároveň usměrňovat plamen okolo hrnku. Ohřívání ze stran zrychluje přivedení vody do varu, protože teplo neuniká do okolí.

Hořák

Ohřev zajišťuje hořák na tekutý líh podle konstrukce Radima Siebera. Je vyrobený z 4.5 cm široké plechovky od deodorantu, celková výška je 5.5 cm s 5mm dírkami umístěnými 9 mm od horního okraje viz fotografie. Ideálně by hořák měl mít asi 1/3 až 1/2 průměru nádoby na vaření aby se využilo maximum plamenu.
Hrnek se pokládá přímo na hořák ve chvíli, kdy líh začne vařit a zplynuje. Plameny poté začnou vycházet z dírek po straně a ohřívají hrnek rovnoměrně.

hořák vařiče

Závětří

Okolo hořáku je z plechovky od zavařených broskví o průměru 10 cm vyrobeno závětří s možností udusit plamen. V plechovce musí být ve spodní části dostatek dírek na vzduch, aby docházelo k dobrému hoření lihu. Experimentálně jsem zjistil, že stačí dvě řady dírek vzdálených od sebe přibližně 2 cm. Spodní řada o průměru přibližně 6 mm, horní řada 4 mm. Dírky by měly být alespoň 2.5 cm pod otvory v hořáku. Tím se zajistí, že plamen nebude šlehat ven zespodu ani ve větru.

Celý  vařič

Ovládání

Vařič lze udusit posuvným prstencem, který uzavře přístup vzduchu. Ten je vyrobený z druhé plechovky od broskví a vyvrtaný společně se závětřím, aby otvory seděly. Ovládá se pomocí například vidličky posunutím nýtku na straně.
Po uzavření plamen spotřebuje zbytek vzduchu v závětří a zároveň splodinami brání přístupu vzduchu shora a po krátké chvíli zhasne. Nádoba musí sedět uprostřed, zplynovaný líh je nezmar a nechce se mu zhasnout.

Použití

  • Vařič postavíme na rovnou plochu a naplníme lihem. Technický líh funguje, ale vhodnější je bio líh do krbů, který hoří čistěji a zanechává méně sazí. Množství lihu s rezervou na jeden plný hrnek 480 ml jsem si ve vařiči označil plíškem. (přibližně 30 ml)
  • Držátko připneme do vodorovné polohy.
  • Kouskem dřívka zapálíme líh a počkáme, než začne bublat asi 30-60 sekund.
  • Na rozpálený hořák položíme hrnek s obsahem.
  • Pokud odhadnete množství lihu dobře, vařič dohoří sám chvíli po tom, co voda začne vařit. V opačném případě lze pomocí vidličky a držátka plamen uhasit
Uvařený oběd